Lærlinger

Nå er det viktig å ha en plan B!

Jakten på læreplasser er i gang, og vi har et mål om at alle skal få læreplass. Men i enkelte fag er det flere søkere enn det er ledige læreplasser, og da gjelder det å ha en plan B klar. 

Ha alltid en plan B!

Det er nå når du skal ut i lære at det blir spennende! Endelig skal du ut og jobbe på «ekte»! Du kan øke muligheten til å få læreplass ved å registrere flere lærefag i Vigo.no. Vil du registrere flere enn tre lærefag, må du kontakte oss på e-post: fagopplaring@ofk.no

Etter fagbrevet er det som regel jobb i andre enden med lønn som fagarbeider. De fleste fagarbeidere er ettertraktet i arbeidsmarkedet og har gode muligheter til fast jobb.

Vi gjør alt vi kan for å skaffe alle læreplasser, men i enkelte fag er det flere søkere enn det er ledige læreplasser. Det gjelder derfor å ha en plan B. Er det vanskelig å få læreplass i faget du har valgt, er det lurt å se på alle mulighetene du har:

 

      • Vær aktiv og ta kontakt med lærebedrifter selv. Det er konkurranse om de beste læreplassene, så det gjelder å starte tidlig. Send søknad eller ta en telefon til bedrifter som du kan tenke deg å få læreplass hos. Ikke alle bedrifter er godkjente lærebedrifter, men mange kan tenke seg å bli det, og nettopp det at du tar kontakt kan være med på å påvirke dem.
      • Vær åpen for ulike typer læreplasser. Skal du jobbe med salg, finnes det store og små butikker, varehus, telefonsalgbedrifter og mye annet å velge i. Det samme gjelder i andre fag, som for eksempel innen klima, energi og miljøteknikk hvor det trengs mange lærlinger i tak- og membrantekkerfaget.
      • Du har muligheten til å velge flere lærefag i den retningen du går. Går du elenergi og ekom og ønsker å bli elektriker så kan det være vanskelig å få læreplass. Da lønner det seg å også søke på flere fag det kan være lettere å få læreplass i. Har du valgt elektriker kan det være lurt å søke læreplass i andre lærefag som for eksempel energimontørfaget eller telekommunikasjonsmontørfaget i tillegg.
      • Tenker du på å bytte helt retning er det mulig for deg å søke læreplass, men da må du selv finne bedriften som vil ta deg inn. Læretiden blir utvidet for å erstatte de programfagene du mangler fra vg2 og du må ta en skriftlig eksamen som erstatter programfagene.
      • Reis dit det er læreplasser. Av og til ligger mulighetene et stykke fra der du bor, så tenk etter om du har mulighet til å flytte på deg for å få den læreplassen du trenger. Som lærling kan du søke om borteboerstipend fra lånekassen.

Les mer om alle mulighetene innenfor de ulike fagene her: Videregående opplæring – vilbli.no

Her kan du søke læreplass og lese mer: Opplæring i bedrift – Østfold fylkeskommune (ofk.no)

Følg oss på sosiale medier hvor det hele tiden blir lagt ut ledige læreplasser

Mål: Alle skal få læreplass

Vi jobber for å finne læreplassen du ønsker deg. Målet er at skal få mulighet til å fullføre utdanningen i i en bedrift som passer for deg.

Du lærer faget i praksis og får lønn underveis

Å bli lærling er siste etappe på veien til fagbrev og ferdig utdanning.  Du er med på å skape noe konkret og synlig i bedriften, og du får lønn i læretiden. Sist, men ikke minst, lærer du faget i praksis. Du jobber aktivt i team med erfarne kollegaer.

Hva kan du gjøre for å få læreplass?

Du bør være aktiv og selv  kontakte lærebedrifter du er intressert i. Det er konkurranse om de beste læreplassene, så det gjelder å starte tidlig. Send søknad eller ta en telefon til de aktuelle bedrifter.

Ikke alle bedrifter er godkjente lærebedrifter, men mange kan tenke seg å bli det. At du kontakter dem, kan være nok til at de vil bli lærebedrift og ta inn lærlinger. Det kan bli deg.

 

 

Nyttige lenker

 

Til deg som søker læreplass

Utdanningsprogram oversikt

Tips til hvordan søke læreplass

Lærefag godkjente lærebedrifter og opplæringskontor i Østfold

Følg oss på sosiale medier så får du tips om ledige læreplasser. Instagram og Facebook

Til bedrifter

 Hva er en lærebedrift? – Østfold fylkeskommune (ofk.no)