Foresatte

Nå er det viktig å ha en plan B!

Jakten på læreplasser er i gang, og vi har et mål om at alle skal få læreplass. Men i enkelte fag er det flere søkere enn det er ledige læreplasser, og da gjelder det å ha en plan B klar.

Den viktige plan B!

Noen råd om ungdommen ikke får akkurat den læreplassen som står øverst på ønskelisten.

Det er nå de unge skal ut i lære og jobbe på «ekte»! Og det er nå det er viktig at de får seg læreplass i bedrift. Vi gjør alt vi kan for å skaffe læreplasser til alle, men i enkelte fag er det flere søkere enn det er ledige læreplasser. Da er det viktig å ha plan B, og gjerne gi de unge noen gode råd:

Råd ungdommen til å:

 

   • Registrere flere ønsker for lærefag i Vigo for da sender vi søknaden til enda flere lærebedrifter som gir større mulighet for læreplass. De kan legge inn tre selv, men det kan være lurt å legge inn flere ønsker. Da kontakter ungdommene oss i formidlingen på e-post fagopplaring@ofk.no
   • Vær aktiv, og ta kontakt med lærebedrifter selv. Det er ingen grunn til å være beskjeden. Det er stor konkurranse om de beste læreplassene, så det gjelder å starte tidlig. Send søknad eller ta en telefon til aktuelle bedrifter. Ikke alle bedrifter er godkjente lærebedrifter, men mange kan tenke seg å bli det, og nettopp det at man tar kontakt kan være med på å påvirke dem.
   • Vær åpen for ulike typer læreplasser. Vil de jobbe med salg, finnes det store og små butikker, varehus, telefonsalgbedrifter og mye annet å velge i. Det samme gjelder i andre fag, som for eksempel innen klima, energi og miljøteknikk hvor det trengs mange lærlinger i tak- og membrantekkerfaget.
   • De har muligheten til å velge flere lærefag i den retningen de går i. Går hen elenergi og ekom og ønsker å bli elektriker så kan det være vanskelig å få læreplass. Da lønner det seg å også søke på flere fag det kan være lettere å få læreplass i. Har hen valgt elektriker kan det være lurt å søke læreplass i andre lærefag som for eksempel energimontørfaget eller telekommunikasjonsmontørfaget i tillegg.
   • Tenker hen på å bytte helt retning er det mulig å søke læreplass, men da må hen selv finne bedriften som vil ta imot en lærling. Læretiden blir utvidet for å erstatte de programfagene som mangler fra vg2 og må ta en skriftlig eksamen som erstatter programfagene.
   • Reis dit det er læreplasser. Av og til ligger mulighetene et stykke fra der dere bor, så tenk etter om det er mulighet å flytte på seg for å få den læreplassen man ønsker. Som lærling kan man søke om borteboerstipend fra lånekassen.

Hva kan du som foresatt gjøre?
Mange bedrifter sliter med rekruttering. Bruk kontaktnettet ditt, sjekk om det finnes muligheter for ungdommen din der. Er ikke bedriften godkjent lærebedrift, hjelper vi bedriften med å bli det.

Du kan også hjelpe ungdommen din ved å se på alle mulighetene de har for læreplasser innen den fagretningen de har valgt. Les mer her: Videregående opplæring – vilbli.no

Her finnes det tips til hvordan man søker læreplass i bedrift: Søke læreplass – Østfold fylkeskommune (ofk.no)

Følg oss på sosiale medier hvor det hele tiden blir lagt ut ledige læreplasser

Hjelp ungdommen med å få læreplass!

Du som foresatt kan gjøre en innsats med å hjelpe din ungdom med å skaffe læreplass. Bruk ditt eget nettverk. Kanskje kjenner du noen som ønsker seg en lærling. Eller kanskje de vet om andre osm ønsker seg det. Det er bare å spørre om bedriften er godkjent lærebedrift eller kan tenke seg å bli det.

Det er rift om de beste plassene, så hjelp ungdommene med å søke i god tid. Men vit det, at mange bedrifter sliter med rekruttering, og at det å ta inn lærlinger kan løse problemet.

Det går også an å vise forbrukermakt ved bevisst å velge bedrifter med lærlinger når du skal kjøpe varer og tjenester, det være seg håndverker, frisør eller butikk. Still spørsmålet «Har dere lærling?» før du velger hvem du skal handle hos.

Vi Læreplassjegere jobber aktivt for å skaffe læreplass til alle elever som trenger det i Viken.

Les mer om Videregående opplæring – vilbli.no

Nyttige lenker

 

Til deg som søker læreplass

Utdanningsprogram oversikt

Tips til hvordan søke læreplass

Lærefag godkjente lærebedrifter og opplæringskontor i Østfold

Følg oss på sosiale medier så får du tips om ledige læreplasser. Instagram og Facebook

Til bedrifter
Hva er en lærebedrift? – Østfold fylkeskommune (ofk.no)